Et samfund uden tillid…

Jeg bryder mig ikke om, når andre mennesker mener de er bedre til at leve mit liv, end jeg selv er. Sådan har jeg det også, når det rammer andre mennesker. Jeg er ikke bedre end alle andre til at træffe de valg der er rigtige for deres liv. Det er de kun selv.

Jeg tror på, at der er visse opgaver her i samfundet, som vi må og skal løfte i fællesskab. At forsvare vores individuelle frihedsrettigheder som borgere og beskytte os mod overgreb, at sikre en lige adgang til uddannelse og sundhed, og at investere i den infrastruktur der er nødvendig for at vores samfund skal kunne udvikle sig.

Dybest set har jeg det meget som Politimester Bastian fra Folk og Røvere i Kardemommeby; “Man skal ikke plage andre, eller sætte livet til, og for øvrigt kan man gøre hvad man vil”.

Bruger vi krudtet på andet, ender det nemlig meget nemt i smagsdommeri om hvad ”vi” synes er rigtigt du gør, og ikke mindst manglende tillid.

Manglende tillid til det enkelte menneske, og manglende tro på at det godt selv kan tage ansvar for både sig selv og andre. Igennem mange år har vi indrettet vores samfund til at vise alt andet end tillid.

Om det er overfor den udsatte borger, som vi putter ind i en kasse og tilknytter 7-8 mentorer, i stedet for at give ham den accept og forståelse vedkommende mest af alt har brug for.

Det er ikke nemt at være udsat borger i et samfund uden tillid.

Om det er folkeskolelæreren, der gerne vil gøre en ekstra indsats for at løfte den enkelte elev, men som nu tvinges til at bruge alt sin tid på at dokumentere det der gøres, fremfor at bruge krudtet på rent faktisk at løse opgaven.

Det er ikke nemt at være offentligt ansat – i et samfund uden tillid.

Eller om det er iværksætteren der skaber arbejdspladser, og er med til at finansiere den kernevelfærd som vi alle sammen holder så meget af, men bliver udstillet som et dårligt menneske alene fordi hans hårde arbejde har gjort ham til lidt mere velhavende end mange andre.

Det er ikke nemt at være hårdtarbejdende iværksætter – i et samfund uden tillid.

Et samfund hvor alle andre vil bestemme over en selv.

Når der kommer ny lovgivning fra EU, så smider Folketinget lige et ekstra lag ovenpå, for menneskene kan jo ikke finde ud af at gøre det rigtigt ude i den virkelige verden…

Når der kommer ny lovgivning fra Folketinget, så smider kommunerne lige et ekstra lag ovenpå, for menneskene kan jo ikke finde ud af at gøre det rigtigt ude i den virkelige verden…

Det er ikke nemt at være menneske ude i den virkelige verden – i et samfund uden tillid.

I dag er det præcis 2 år siden, jeg skiftede til Liberal Alliance. Bortset fra blodet, har det kostet blod sved og tårer. Det har på mange måder været op ad bakke, men sådan er livet nu engang hvis man gerne vil noget andet end flertallet, hvis man tør tro på det gode i andre mennesker.

Og er det i virkeligheden ikke det politik handler om? Tro…

Viden er viden – og det vi ved er der jo ingen grund til at diskutere.

Tro er tro – og det der netop adskiller viden fra tro er, at troen er det eneste der levner plads til tvivl; og derved til håb.

Jeg er mange gange blevet beskyldt for at være naiv og håbefuld. Det tager jeg som en stor ros.

Der er nemlig en grund til, at forruden er større end bagspejlet.

God søndag!

/Michael

Skriv et svar